⛔️ آنچه در مجلس در زمینه بررسی برجام و مسئله هسته ای اتفاق افتاد :
🔴1) علیرضا زاکانی رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس، گزارش نهایی این کمیسیون را پس از حدود ۴۰ روز تحقیق و ارزیابی توافق هسته ای ایران با ۱+۵ به عنوان سند کارشناسی به صحن علنی مجلس فرستاد.
بگفته ی کارشناسان این متن دقیق و متقن می باشد و نقاط مختلف برجام را مورد بررسی قرار داده است.
🔴2) ابتدای صبح مجلس بمدت یک ساعت جلسه ی غیر علنی برگزار نمود. تا مشورت هایی در زمینه طرحی با عنوان «طرح اقدام متناسب دولت در اجرای برجام» که جدای از گزارش نهایی کمیسیون ویژه بررسی برجام تهییه شده بود!!! انجام گیرد. در این جلسه علی لاریجانی به دفاع از برجام پرداخت.
(حمید رسایی در این زمینه گفت : آقای لاریجانی شما در جلسه غیرعلنی صبح امروز یک ساعت در دفاع از این طرح سخنرانی کردید که خلاف عدالت و قانون است. همچنین هیأت رئیسه مجلس اجازه تکثیر و توزیع طرح دیگری درباره برجام را نداد که این موضوع هم خلاف قانون و عدالت است، همچنین آقای لاریجانی! در سخنرانی صبح امروز در جلسه غیرعلنی موضوعاتی را به دفتر مقام معظم رهبری منتسب کردید که این موارد هم باید بررسی شود. آقای لاریجانی! شما در جلسه صبح امروز گفتید که «از دفتر مقام معظم رهبری تماس گرفتند و گفتهاند چرا زودتر درباره برجام تصمیمگیری نمیکنید»، انتساب چنین مواردی به دفتر رهبر معظم انقلاب باید بررسی شود.)
(در ادامه علی لاریجانی رئیس مجلس در پاسخ به این اخطار رسایی گفت: ما جلسات غیرعلنی زیادی را برگزار میکنیم و رئیس جلسه و تعدادی از نمایندگان در جلسات غیرعلنی سخنرانی میکنند، خود شما و آقای حسینیان هم در جلسهای غیرعلنی صحبت کردید و نظراتتان را گفتید، آقای مکارم شیرازی هم نامهای درباره برجام به مجلس نوشتهاند.)
🔴3) سپس جلسه علنی برگزار گردید و نمایندگان مجلس پس از استماع گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام مجلس به بررسی «طرح اقدام متناسب دولت در اجرای برجام» در قالب طرح دوفوریتی پرداختند.
(طرحی که بگفته حسینعلی حاجی نماینده شاهین شهر که در مخالفت با دو فوریت طرح در مجلس صحبت می نمود هیچ محتوای اجرایی نداشته و راهکاری برای اشکالاتی که در گزارش آمده است ندارد. وی گفت: هنوز چند دقیقه از قرائت گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام نگذشته است. این طرح چگونه قبل از اینکه گزارش قرائت شود توسط عده ای از همکاران تهیه شده است و به گونهای برنامهریزی شده که در همین چند روز تعطیلی به چاپ رسیده است.
حاجی دلیگانی گزارش کمیسیون ویژه برجام را دقیق، متقن و بی سابقه در طول ادوار مجلس خواند و گفت: باید برای تهیه طرحی متناسب با آن فرصت بگذاریم.
وی با این پرسش که چرا در بزنگاهها مجلس را تعطیل میکنیم؟ افزود: چرا جلسه علنی روز چهارشنبه را تعطیل میکنید؟ کجا میخواهیم برویم؟ ما داریم حقوق میگیریم.
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام هیچ برداشتی از گزارش قرائت شده کمیسیون برجام ندارد خطاب به لاریجانی گفت: نوبت قبل هم شما وسط گزارش کمیسیون امنیت ملی و برخلاف آیین نامه ورود کردید و در نتیجه بنده شکایت کردم که کمیسیون اصل نود هم حق را به من داد.
وی با طرح این سوال که مگر ما اکنون دست کم 20 طرح دو فوریتی در نوبت نداریم خاطرنشان کرد: چگونه این طرح جلوتر از همه آنها مطرح میشود؟ چرا میخواهید نظرات خود را یک طرفه به مجلس بقبولانید؟
حاجی دلیگانی در ادامه گفت: 40 روز از وقت مجلس به یک کمیسیون – کمیسیون ویژه برجام – داده شده است تا درباره برجام گزارش دهد اما از این گزارش هیچ استفاده ای نمیشود؛ مگر در ابتدای گزارش نمیگوید که باید برمبنای آن طرحی تهیه شود پس این طرح کی تهیه شده است؟
وی در بخش دیگری از مخالفت خود با دو فوریت طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام آن را فاقد محتوای اجرایی خواند و اظهار داشت: این طرح تماما برجام را پذیرفته است و هیچ راهکار اساسی برای اشکالاتی که در گزارش کمیسیون ویژه برجام آمده است ارائه نداده است.
نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی گفت: بگذارید طرح از گزارش کمیسیون برجام تهیه شود و هفته آینده هم جلسه کاری داشته باشیم. چرا که ملت فهمیده است که طرح برجام به نفع ملت نیست و در آینده مردم بیشتر در این باره خواهند دانست.)
وکلای ملت پس از بحث و تبادلنظر با 159 رأی موافق !!! ، 62 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 247 نماینده در صحن علنی مجلس به درخواست دوفوریت این طرح رأی منفی دادند. وکلای ملت همچنین با 168 رأی موافق، 57 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع یک فوریت این طرح را مصوب کردند.
در پست بعدی متن «طرح اقدام متناسب دولت در اجرای برجام» که یک فوریت آن به تصویب رسید را جهت مطالعه قرار خواهد گرفت.
با مطالعه طرح می توان فهمید طرح بسیار ضیف می باشد بطوری که برجام را قابل اجرا دانسته و حتی برخی خطوط قرمز اصلی از جمله راه حضور در مراکز نظامی را هم با شرایطی برای بیگانگان باز گذاشته است !!!
🔴4) رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اعلام اینکه برجام در شورای عالی امنیت ملی تأیید شده است، گفت: مجلس هم طرحی داده که طی آن روزنههای برجام مسدود شود.
🔴متن کامل «طرح اقدام متناسب دولت در اجرای برجام» به شرح زیر است:
ماده واحده دولت در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورتی میتواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک را اجرا کند که احکام و تکالیف زیر را در فرآیند اجرا رعایت کند.
ماده یک - بر اساس فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هیچ دولتی در ایران حق تولید و به کارگیری کشتار جمعی را ندارد. دولت موظف است سیاست خلع سلاح هستهای جهانی را به طور فعال دنبال کرده و در کلیه تلاشهای بینالمللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاحهای هستهای و اشاعه آنها از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از سلاحهای کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف خاورمیانه عاری از سلاح هستهای فعالانه شرکت کند.
ماده ۲ - پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و احترام متقابل قرار دارد و هر گونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر بهانهای با تشخیص شورای عالی امنیت ملی موجب تجدیدنظر در این همکاری خواهد شد و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورای اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.
ماده ۳ - دولت موظف است هر گونه عدم پایبندی طرف مقابل را در زمینه لغو مؤثر تحریمها و بازگرداندن تحریمهای لغو شده یا وضع تحریم با هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حقوق ملت ایران انجام دهد و همکاری داوطلبانه را متوقف سازد و توسعه سریع برنامه هستهای صلحآمیز جمهوری اسلامی ایران را سامان دهد. به طوری که ظرف مدت دو سال ظرفیت غنیسازی کشور به ۱۹۹ هزار سو افزایش یابد. شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع است.
ماده ۴ - دولت موظف است برنامه هستهای جمهوری اسلامی را با چشمانداز تجاری صنعتی از جمله در حوزه غنیسازی و تحقیق و توسعه منطبق بر طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی دنبال کند. سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت ۱۵ ساله کشور در حوزه غنیسازی و تحقیق و توسعه را حداکثر ظرف مدت دو ماه پس از ابلاغ این قانون به تصویب شورای عالی امنیت ملی رسانده و سپس به آژانس بینالمللی انرژی اتمی ارائه کند. به نحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت راکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشند.
ماده ۵ - بازطراحی رآکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنی شده منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و حصول اطمینان و نسبت به اجرای آنها باشد.
ماده ۶ - نظارتهای آژانس در چارچوب مقررات بینالمللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای عالی امنیت ملی مشخص میکند انجام پذیرد و دولت باید مراقبت کند که در مسیر اجرای برجام و پس از آن حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقهبندی شده و به ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت پذیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. همچنین هیچ گونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نیست مگر آنکه موارد به صورت جداگانه و با جزئیات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد.
ماده ۷ - دولت و قوای مسلح کشور موظف است به منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریسم تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندیهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در همه زمینههای آفندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی و موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هستهای و ساخت پیشرانها و باطریهای هستهای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هستهای با قدرت و جدیت برنامهریزی و اقدام کنند.
ماده ۸ - دولت و سایر دستگاههای حاکمیتی و عمومی موظفند در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرند تا در اثر اجرایی شدن برجام به هیچ وجه اجازه فرصتطلبی و سوءاستفاده در داخل کشور به آمریکا و دیگر دولتهای خارجی داده نشود و فرصتی برای نفوذ یا سوءاستفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.
ماده ۹ - دولت موظف است منابع مالی آزاد شده را در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایهگذاریهای ضروری با اولویتهای نیاز بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی به کار برد.
تبصره یک - وزیر امور خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر ۶ ماه یکبار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد.
تبصره ۲ - با اجرای این قانون، قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت ارجاع با گزارش روند هستهای به شورای امنیت مصوب آذر ماه ۱۳۸۴ و نیز قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مصوب دی ماه ۱۳۸۵ و قانون صیانت از دستاوردهای صلحآمیز هستهای جمهوری اسلامی ایران مصوب تیر ماه ۱۳۸۹ و قانون الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هستهای ملت ایران مصوب تیر ماه ۱۳۹۴ لغو میشوند.